Premium partners
categories

5 June 2017
Chalmers satsar stort på mjuk mikroskopi

Foto: Mia Halleröd Palmgren

Mer hälsosamma livsmedel, smartare solceller och miljövänligare textil- eller papperstillverkning. Det är exempel på vad Chalmers nyligen inköpta mjukelektronmikroskop kan bidra till. De världsunika instrumenten ger helt nya möjligheter att undersöka och förbättra material som tidigare inte kunnat undersökas på atomnivå.

Mjuk mikroskopi kan ge en djupare förståelse för hur olika material är uppbyggda. Vi kan även se hur de kan lagra, alstra eller använda energi. Det fantastiska är att vi också kan göra experiment i mikroskopen. Därmed kan vi optimera material och göra dem bättre för både hälsan och miljön. Det banar väg för helt nya produkter.

Chalmers köpt in tre världsunika elektronmikroskop för mjuka material. Två av mikroskopen har redan levererats och det tredje kommer i slutet av året. Totalt handlar det om utrustning för 66 miljoner kronor, varav forskningsfinansiären Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har bidragit med hälften.

Förhoppningen är att den nya tekniken ska stärka forskningen inom området och leda till bättre produkter och produktionssätt inom industrin. Det kan till exempel handla om att förbättra livsmedel, läkemedel, medicinska implantat eller solceller. Det kan också göra det möjligt att tillverka massa- och pappersprodukter på ett mer miljövänligt sätt.

För att nå ut med de unika möjligheter som ges med de nya mikroskopen bjuder Chalmers in till samarbete med näringslivet. Den 5 maj ordnades den första workshopen med de nya mikroskopen. Det var Soft Microscopy Centre som stod värd för evenemanget. Centret är ett samarbete mellan Chalmers styrkeområde för materialvetenskap och Research Institutes of Sweden (Rise). Målet är att skapa förutsättningar för den nya generationens material och främja samarbeten mellan akademin och industrin.

Jag är stolt över att vi kan vara med och få fram smartare material som leder till ett mer hållbart samhälle. Till exempel kan vi byta ut giftiga material, göra en tillverkningsprocess mer energieffektiv, bidra till en renare miljö med katalys och utveckla nya metoder för förnybara energikällor och energilagring. Min förhoppning är att många ska ta chansen att upptäcka de nya möjligheterna med den nya tekniken.

Läs mer om forskningen på Institutionen för fysik på Chalmers.se 

Written By
Popular
Medicine
2 May 2017
Hearing loss makes your brain work overtime
Health
5 November 2016
Building muscle
Technology
10 August 2016
Motherhood and Raspberry Pi: Challenges for Mothers in Technology
Written By
Popular
Medicine
2 May 2017
Hearing loss makes your brain work overtime
Health
5 November 2016
Building muscle
Technology
10 August 2016
Motherhood and Raspberry Pi: Challenges for Mothers in Technology
Related Articles